Namaz u Islamu

Esselamu alejkum ve rahmetulahi ve berekatuhu

15.10.2007.

Mesh

MESH PO MESTVAMA, OBUCI, CARAPAMA

Mesh po mestvama, obuci, carapama, i cipelama propisan je Kur’anom i Sunnetom. Kur’anom je propisan u ranije citiranom ajetu o abdestu (El-Maide, 6.), gdje su noge spomenute nakon potiranja glave, tako da se po jednom mutevatir kiraetu tekst ajeta može razumjeti i u znacenju: ”...a glave svoje i noge svoje do iza clanaka potarite!

Od Safvana Ibn Assala se prenosi: ”Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naređivao nam je kada smo na putu da ne skidamo svoje mestve tri dana i tri noci, osim ako se odžunupimo, a ne u slucaju velike i male nužde i spavanja.”

Od Mugire Ibn Šu’beta, radijallahu anhu, prenosi se da je opisujuci abdest Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Bio sam na putu sa Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, pa je obavio prirodnu potrebu, potom se abdestio. Polijevao sam mu vodu, te je oprao lice i ruke, a zatim potrao po glavi i mestvama.”

Od ashaba Mugire Ibn Šu’beta, radijallahu anhu, također se prenosi da je rekao: “Abdestio se Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pa je potrao po svojim carapama i nanulama.“

UVJETI ZA MESH

1. Da se obuju mestve, cipele ili carape na noge dok je covjek pod abdestom. Dokaz za to su Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, rijeci, upucene Mugiri Ibn Šu’betu, kad mu je ovaj htio pomoci da skine obucu kako bi oprao noge pri uzimanju abdesta: “Ostavi ih, obukao sam ih na ciste noge, te je potrao po njima.”

2. Da su dovoljno duboke, tako da pokrivaju cijelu površinu noge koja se pere prilikom uzimanja abdesta.

3. Allahov Poslanik,sallallahu alejhi ve sellem, ogranicio je dužinu (valjanosti uzimanja mesha po obuci, mestvama ili carapama) na tri dana i noci za putnika, a na dan i noc za onoga ko je u svome mjestu. Alija, radijallahu anhu, je rekao: ”Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ogranicio je mesh na tri dana i noci za putnika, a dan i noc za onoga ko nije putnik.” To se racuna od trenutka kada je prvi put ucinjen mesh, a ne od vremena kada je uzet abdest za njega.

4. Da se obuca (mestve, carape), poslije uzimanja mesha ne skida. Ako se skine, noge se moraju oprati, u suprotnom, abdest ce biti pokvaren.

Napomena: U nuždi, zbog hladnoce ili putovanja, umjesto mesha po glavi dozvoljeno je uzeti mesh po turbanu i kiki (pramenovima kose koji padaju na celo), jer Muslim bilježi predaju u kojoj se kaže da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uzimajuci abdest, kada je jedne prilike bio na putu potrao pramenove kose i turban.

Vezano za mesh po obuci, pokrivacu glave kao što je turban i sl., potrebno je naglasiti da isti propisi važe i za ženu i za muškarca.

Od majke pravovjernih Ummu-Selleme prenosi se da je cinila mesh po pokrivacu svoje glave.

Ibn-Tejmijje u djelu “Velike fetve” kaže: ”Ummu- Selleme je potirala po pokrivacu svoje glave, a ona to ne bi cinila bez Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, dozvole.”

KAKO SE UZIMA MESH ?

Mesh se uzima s gornje strane obuce, potiruci od prsta prema zglobu, i to samo jedanput. Od Alije, radijallahu anhu, se prenosi da je rekao: ”Kada bi vjera bila po logici, potiranje s donje strane mestava bilo bi prioritetnije od gornjeg. Međutim, vidio sam Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da potire s gornje strane.”

Ovo znaci da se vjera uzima po onome što je Uzvišeni propisao, a ne po zakljuccima i pretpostavkama.

 

15.10.2007.

Sahibi uzur

Ko bude imao neki uzur (smetnju), (nemogucnost držanje mokrace, nekontrolisan izlazak vjetra ili istihazu), da bi bio cist za namaz mora ispuniti slijedece uvjete:

· oprati mokracu ili krv nakon nastupanja namaskog vremena

· zaštititi se krpom koja ce sprijeciti odlijevanje krvi, ili zamotati polni organ necim što ce sprijeciti izlazak mokrace

· kad nastupi namasko vrijeme uzeti abdest za doticni namaz, a potom ne obracati pažnju hoce li nešto isteci ili se ispustiti

· s jednim abdestom može se klanjati samo jedan farznamaz i više sunneta. Ako se desi da bude između dva pojavljivanja mokrace ili krvi toliko vremena da se može ocistiti, uzeti abdest i obaviti namaz, onda je sahibi uzur dužan u tom vremenu ocistiti se i klanjati.

! ! !

U tom smislu, treba napomenuti da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, za ženu koja poslije menstruacije ima istihazu rekao: ”Ostavljat ce namaz u danima dok joj traje uobicajena menstruacija. Nakon toga ce se okupati i za svaki ce namaz uzimati abdest, a postit ce i klanjat ce.”

 

Namaz u Islamu
<< 10/2007 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Sadrzaj

MOJI FAVORITI
ensarijka
Moj put
Hikaje- mudrosti
U Ime Allaha,Milostivog,Samilosnog!
JEDNOĆA STVORITELJA
tesnimskovrelo
SREBRENI LJILJAN
Dunyaluk
Alejhisselam
Muslimanka
Budi optimista pa cak i ako se nalazis usred oluje
Zikrullah
UZMI MED I NE RAZBIJ KOSNICU
Lijepe DOVE
ZNAKOVI NA PUTU
SNAGOM VJERE DO SAVRŠENSTVA DUŠE
Pomno promatraj kako Sunce Istine sve naviše ide
Proud Muslimah
Children of islam
Ne tuguj
Hudur - prisutnost srca, svjesnost Allaha dž.š.
Mozes biti najsretnija zena
Islamski odgoj
www.web-islam.forumotion.com
Islam Downloads
Muslim woman
Kur'anske mu'džize (čuda)
Sva zahvala pripada Allahu Uzvišenom
više...

BROJAČ POSJETA
626156

Powered by Blogger.ba