Namaz u Islamu

Esselamu alejkum ve rahmetulahi ve berekatuhu

16.10.2007.

GUSUL - Kupanje

(Gusul je Šerijatom propisano ccenje od džunupluka, hajda (hajza) i nifasa, koje uz nijjet srcem obuhvata sapiranje citavog tijela vodom.)

PROPISANOST GUSULA

Gusul (kupanje) je propisan Kur’anom i Sunnetom.

Uzvišeni Allah kaže: “A ako ste džunupi, onda se okupajte!“ (El-Maide, 6.)

„... i kada ste džunupi – osim ako ste u prolazu – sve dok se ne okupate.“ (En-Nisa, 43.)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Kada se dva spolna organa dodirnu, obavezno je kupanje (gusul).“ Tj. kada glava muškog polnog organa nestane u ženskom makar ne izašla sperma ili kada se mjesta obrezivanja kod muškarca i žene dodirnu.

Gusul-(kupanje) je obavezno u slijedecim slucajevima:

1. Kada je neko džunup, tj. kada iz njega izađe sjeme, radilo se o muškarcima ili ženama u snu ili javi, te nakon spolnog odnosa ili dodira spolnih organa, bez obzira da li je došlo do polucije (izlaska sperme) ili nije. Pod polucijom se podrazumijeva izlazak sperme sa osjecajem slasti bez obzira da li se to desilo u snu ili na javi, muškarcu ili ženi, jer Uzvišeni kaže: „A ako ste džunupi, onda se okupajte!“ (El-Maide, 6.)

Isto tako, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: ”Kada sjedne između njena cetiri kraka, i mjesta obrezivanja se dodirnu, kupanje postaje obavezno.”

En-Nevevi u komentaru ovaga hadisa kaže: ”Svi ucenjaci se slažu da ono što obavezuje kupanje jeste ulazak glave od ispravnog muškog polnog organa, toliko da se ona ne vidi.”

2. Nakon prestanka hajza ili nifasa (kod žene), jer je

Uzvišeni rekao: “Zato ne opcite sa ženama za vrijeme mjese_nog pranja, i ne prilazite im dok se ne okupaju. A kada se okupaju, onda im prilazite onako kako vam je Allah naredio.“ (El-Bekare, 222.)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Sacekaj onoliko koliko ti je ranije trajao hajz (menstruacija), pa se onda okupaj!“

3. Prilikom primanja Islama, jer se osoba koja je ranije bila nevjernik, pa nakon toga primila Islam, dužna okupati. Dokaz za to je da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio Sumami el-Hanefiju da se okupa kada je ovaj primio Islam. Stalna komisija za fetve kaže da je propis onome ko primi Islam da se okupa, jer je to Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, Kajs Ibn Asimu naredio kada je primio Islam.

4. Nakon smrti, jer kada umre musliman dužnost ga je okupati. Dokaz za to je da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kada mu je umrla kcerka Zejneba, radijallahu anhu, naredio da se okupa.

KADA JE PREPORUCENO (MUSTEHAB) OKUPATI SE

1. Kupanje petkom radi džume, jer je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kupanje petkom je dužnost svake punoljetne osobe.“

2. Kupanje prije oblacenja ihrama za hadždž ili umru, jer je to praktikovao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i drugima naredio da praktikuju. Prenosi Haridže Ibn Zejd Ibn Sabit od svoga oca da je vidio Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da se okupao radi oblacenja ihrama.

3. Kupanje prije ulaska u Mekku i radi obavljanja vukufa (boravka na Arefatu), jer je to cinio i Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Od Ibn -Omera, radijallahu anhu, prenosi se da nije ulazio u Mekku a da ne bi konacio kod bunara Zi Tuva, a kada bi osvanuo okupao bi se i spomenuo da je to sunnet Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.50

4. Kupanje nakon opremanja mrtvaca, jer je, kako se vidi iz ranije citiranog hadisa, preporuceno okupati se onom ko je spremio mrtvaca.

 

Namaz u Islamu
<< 10/2007 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Sadrzaj

MOJI FAVORITI
ensarijka
Moj put
Hikaje- mudrosti
U Ime Allaha,Milostivog,Samilosnog!
JEDNOĆA STVORITELJA
tesnimskovrelo
SREBRENI LJILJAN
Dunyaluk
Alejhisselam
Muslimanka
Budi optimista pa cak i ako se nalazis usred oluje
Zikrullah
UZMI MED I NE RAZBIJ KOSNICU
Lijepe DOVE
ZNAKOVI NA PUTU
SNAGOM VJERE DO SAVRŠENSTVA DUŠE
Pomno promatraj kako Sunce Istine sve naviše ide
Proud Muslimah
Children of islam
Ne tuguj
Hudur - prisutnost srca, svjesnost Allaha dž.š.
Mozes biti najsretnija zena
Islamski odgoj
www.web-islam.forumotion.com
Islam Downloads
Muslim woman
Kur'anske mu'džize (čuda)
Sva zahvala pripada Allahu Uzvišenom
više...

BROJAČ POSJETA
621754

Powered by Blogger.ba