Namaz u Islamu

Esselamu alejkum ve rahmetulahi ve berekatuhu

18.10.2007.

O farzovima, sunnetima i mekruhima gusula

Farzovi gusula:

1. Nijjet, tj. srcem odluciti da se (zbog neke od navedenih stvari) uzme gusul, jer je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Djela se cijene prema namjerama, i svakom pripada ono što je naumio.“
2. Cijelo tijelo oprati vodom, tako što ce se trljati ona mjesta koja je mogu_e trljati, a saprati ona koja se ne mogu dohvatiti i istrljati i to toliko sve dok se ne bude sigurno da je cijelo tijelo oprano. Od Ummu-Selleme se prenosi da je rekla Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem,: “Ja sam žena koja cvrsto veže pletenice kose, pa hocu li ih rasplitati prilikom kupanja od hajza i džunupluka?“ Odgovorio je: ”Ne, dovoljno je da se poliješ po glavi tri puta, a zatim sapereš citavo tijelo i time se ocistiš.”
3. Posebno voditi racuna da se pokvasi koža između prstiju, ispod kose, pupak itd.

Sunneti gusula:

1. poceti sa bismillom, jer je propisano njom poceti svako važno djelo
2. na pocetku oprati ruke prije nego što se zamoce u posudu sa vodom
3. poceti prvo sa uklanjanjem necistoce
4. dijelove tijela koji se peru prilikom uzimanja abdest oprati prije ostalih dijelova tijela
5. dobro izaprati usta, nos i unutrašnjost ušnih školjki
6. pri završetku oprati noge

Od Ibn-Abbasa, radijallahu anhu, prenosi se da mu je njegova tetka Mejmuna rekla: “Primakla sam Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, vodu za kupanje, pa je oprao šake dva ili tri puta, a tek onda je poceo zahvacati šakom iz posude, polijevajuci desnom rukom svoje stidno mjesto a peruci ga lijevom. Zatim je lijevu šaku dobro istrljao o zemlju, a iza toga se abdestio kao što se abdesti za namaz. Potom je sa tri šake vode polio svoju glavu, a onda oprao ostalo tijelo. Po završetku se pomjerio ustranu i oprao noge.”

Mekruhi gusula su:

1. rasipati vodu. Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kupao se sa jednom mjericom vode (cetiri pune pregršti)

2. Kupati se na necistom mjestu, jer postoji bojazan da se covjek ne uprlja

3. Kupati se bez zastora ili zaklona na otvorenom, jer se od Mejmune radijallahu anha, prenosi da je rekla: “Pripremila sam vodu Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i zaklonila ga, pa se (tako) kupao.“ Ummu Hani bint Ebi Talib, radijallahu anhu, je rekla: ”Otišla sam Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, kad je oslobođena Mekka, i zatekla sam ga da se kupa, a Fatima ga je zaklanjala zastorom.”

To znaci: da kupanje bez zastora ili zaklona nije bilo mekruh (pokuđeno), ne bi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, zaklanjala Mejmuna. U tom smislu su i rijeci Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem:

“Uzvišeni Allah je stidljiv i sakriven i kao takav voli stidljivost. Zato, kada se neko od vas kupa, neka se zastre i zakloni.“

4. Kupati se u stajacoj vodi koja miruje i ne tece, jer je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Neka se nipošto niko od vas, kao džunup, ne kupa u stajacoj vodi!“ Kategoricka zabrana kupanja u stajacoj vodi u ovom slucaju je bliža haramu nego mekruhu, zbog štete koja se uzrokuje tim cinom, zatim što zabrana ukazuje na haram osim, ako je drugi dokaz izvodi iz harama u mekruh, a cega ovdje nema. Allah, subhanehu ve teala, najbolje zna.

 

Namaz u Islamu
<< 10/2007 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Sadrzaj

MOJI FAVORITI
ensarijka
Moj put
Hikaje- mudrosti
U Ime Allaha,Milostivog,Samilosnog!
JEDNOĆA STVORITELJA
tesnimskovrelo
SREBRENI LJILJAN
Dunyaluk
Alejhisselam
Muslimanka
Budi optimista pa cak i ako se nalazis usred oluje
Zikrullah
UZMI MED I NE RAZBIJ KOSNICU
Lijepe DOVE
ZNAKOVI NA PUTU
SNAGOM VJERE DO SAVRŠENSTVA DUŠE
Pomno promatraj kako Sunce Istine sve naviše ide
Proud Muslimah
Children of islam
Ne tuguj
Hudur - prisutnost srca, svjesnost Allaha dž.š.
Mozes biti najsretnija zena
Islamski odgoj
www.web-islam.forumotion.com
Islam Downloads
Muslim woman
Kur'anske mu'džize (čuda)
Sva zahvala pripada Allahu Uzvišenom
više...

BROJAČ POSJETA
621747

Powered by Blogger.ba