Namaz u Islamu

Esselamu alejkum ve rahmetulahi ve berekatuhu

20.10.2007.

Ponasanje prilikom obavljanja nuzde

Prilikom obavljanja nužde treba se pridržavati slijedecih pravila (adaba):

1. Kada se pođe u nužnik ne nositi sa sobom ništa na cemu ima napisana rijec Allah ili ajeti iz Kur’ana, jer se prenosi da bi Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nosio prsten na kome je bilo ugravirano Muhammed Allahov poslanik i da ga je, kada bi htio uci u zahod, skidao.

2. Pri ulasku u zahod zakoraciti lijevom nogom i to nakon što se prouci: “Bismillah! Allahumme inni euzu bike minel-hubusi vel-habaisi.“
(U ime Allaha! Allahu, utjecem Ti se od necisti i prljavštine ili od muških i ženskih džina).

Buhari navodi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prije ulaska u zahod ucio navedenu dovu. Ovako treba da postupe i muško i žensko.

3. Prilikom obavljanja nužde treba šutjeti. Prenosi se od Ibn-Omera, radijallahu anhu, da je prošao neki covjek pored Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, dok je on, obavljao potrebu (nuždu) i nazvao mu selam na što mu Poslanik ne odgovori. Ovaj hadis ukazuje na pokuđenost spominjanja Allahovog imena u stanju obavljanja nužde, pa makar se radilo o vadžibu kao što je uzvracanje na selam. Musliman ne zaslužuje odgovor u ovom stanju.

4. Da poštuje kiblu tako što joj se nece okretati ni sprijeda ni leđima nego ce se okrenuti tako da mu ona bude s desne ili lijeve strane, osim u slucaju kad je zaklonjen od kible necim u neposrednoj blizini. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Nemojte se pri obavljanju velike i male nužde okretati prednjom i zadnjom stranom prema kibli.“

5. Da bez nužde ne mokri stojeci, jer postoji mogucnost prskanja mokracom. Od Aiše, radijallahu anhu, prenosi se da je kazala: “Ko vam bude pricao da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi ve sellem, mokrio stojeci, nemojte mu vjerovati. On je mokrio samo klececi.“
Od Huzejfe, radijallahu anhu, prenosi se da je kazao: “Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je došao do smetljišta i mokrio stojeci. Donio sam mu vodu, potom se od njega udaljio. On me zovnuo da stojim iza njegovih leđa kako bih ga zaklonio. Kada je završio, uzeo je abdest potiruci po mestvama.“

Ucenjaci smatraju da je Aiša, radijallahu anhu, u pravu sa njene tacke gledišta, zato što ona prenosi ono što je ona vidjela u kuci, dok se iz Huzejfinog hadisa vidi da je to bilo vani, gdje su bili samo Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, i on. Razlicito postupanje Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ukazuje da je dozvoljeno mokrenje i na jedan i na drugi nacin, pod uslovom da smo sigurni da se necemo uprskati mokracom. Neki ucenjaci smatraju da je ipak bolje cucnuti prilikom mokrenja i to iz najmanje dva razloga:
* manja je mogucnost da se pri mokrenju onecistimo
* pošto nevjernici uglavnom mokre stojeci, bilo bi dobro da se i u tome razlikujemo od njih

6. Da se ocisti lijevom rukom poslije nužde, jer Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Neka niko od vas dok mokri desnom rukom ne dodiruje svoj polni organ i neka se poslije nužde ne briše desnom rukom.“
U drugom hadisu se od Aiše, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Deset stvari su urocena svojstva (fitra): podrezivanje brkova, puštanje brade, upotreba misvaka, cišcenja nosa vodom, podrezivanje nokata, pranje nogu između prstiju, cupanje dlaka ispod pazuha, uklanjanje dlaka sa stidnih mjesta, pranje vodom poslije nužde.“

7. Da iz zahoda izlazi desnom nogom, izgovarajuci: „Gufraneke“
(Tvoj oprost tražim - Allahu.)

 

20.10.2007.

Kako se uzima tejemmum ?!

1. Kada neko hoce uzeti tejemmum prvo ce prouciti bismillu

2. Srcem ce odluciti da uzimanjem tejemmuma želi obaviti ono što mu je prije njegova uzimanja bilo zabranjeno

3. Zatim ce dlanovima dotaknuti površinu zemlje, prašinu, pijesak, kamen, slano tlo i sl.


Lijepo je poslije toga od prašine malo otresti ruke

4. Onda rukama jedanput potrati lice.

Od Ammara Ibn Jasira, radijallahu anhu, prenosi se da je kazao: ”Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, me poslao zbog nekog posla. Odžunupio sam se i pošto nisam imao vode ja sam legao sam na zemlju i valjao se kao što se valja životinja. Kada sam se vratio ispricao sam to Allahovu Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem.
A on rece: ”Bilo bi ti dovoljno ovako, pa je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, dotakao svojim dlanovima zemlju, a zatim je puhno u njih, pa je potrao sa njima svoje lice i šake.“
[img]http://www.biriz.biz/cocuk/sorular/t3.jpg[/im]

Što se tice hadisa o potiranju do laktova oni su veoma slabi, tako da se ne mogu uzeti za dokaz.

ŠTA KVARI TEJEMMUM?

1. Buduci da je tejemmum zamjena za abdest, sve što kvari abdest, kvari i tejemmum

2. Osim toga, tejemmum ce onome ko je ostao bez vode pokvariti i njen dolazak prije nego što je klanjao ili prije nego što je završio namaz. Što se tice onoga ko je vec klanjao sa tejemmumom, pa poslije došao do vode, namaz obavljen sa tejemmumom mu je ispravan i nije potrebno da ga ponavlja sa abdestom, jer je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Nemojte u istom danu dva puta klanjati (isti) namaz.”

Ovo se odnosi na slucaj kada ne postoji razlog da se namaz ponovi, jer ce onaj ko je, npr. klanjao neki namaz sam pa mu se poslije toga pruži prilika da ga klanja u džema'tu, ponovoklanjati zajedno s njima, s tim što ce mu se – kao što stoji u drugome hadisu - taj namaz (u džema'tu) racunati kao nafila.

Osim toga, ovo je dokaz da onaj ko klanja namaz sa tejemmumom ne treba ga ponavljati kada doce do vode, jer je postupio shodno šerijatskim propisima i time je skinuo obavezu sa sebe.

 

20.10.2007.

Tejemmum

(Tejemmum je propisana radnja kojom se osoba, u slucaju da nema vode za abdest ili gusul, ili je ima ali je ne može koristiti zbog bolesti ili zime, ili mu je potrebna za pice, priprema za namaz i ostale ibadete u kojima je uslovljeno šerijatsko cišcenje.)

PROPISANOST TEJEMMUMA

Tejemmum je propisan Kur’anom i Sunnetom. Uzvišeni kaže: ”A ako ste bolesni, ili na putu, ili ako je neko od vas obavio prirodnu potrebu, ili ako ste se sastajali sa ženama, a ne nacete vode, onda dlanovima cistu zemlju dotaknite i lica vaša i ruke vaše potarite.” (En-Nisa, 43.)

Tejemmum je propisan onome ko nema ili ne može koristiti vodu za abdest ili gusul iz opravdanog razloga. Koristi se za obavljanje svih vrsta ibadeta za koje je potrebno šerijatsko  cišcenje.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: ”Zemljina površina muslimanu može poslužiti za cišcenje maker do vode ne došao ni za deset godina.”

KOME JE PROPISAN TEJEMMUM

Tejemmum je propisan onome ko ostane bez vode i ko je ni nakon traženja ne nace kako bi njome uzeo abdest. Isto tako, tejemmum je propisan i onome ko ima vodu, ali je zbog bolesti ili ne smije upotrijebiti, ili se boji da mu voda ne pogorša bolest, ili ne odgodi ozdravljenje. Onaj kome je bolestan neki od dijelova koje treba oprati pri abdestu, te ga zbog te bolesti ne može oprati, nece uzimati tejemmum, nego ce uzeti abdest, a po bolesnom dijelu tijela koji ne smije kvasiti, ucinit ce mesh.

To isto važi i za onoga ko se ne može kretati i nema nikoga ko bi mu dodao vodu. Ako covjek ima samo malo vode koju koristi za pice, u tom slucaju je nece upotrebljavati za abdest, vec ce uzeti tejemmum, jer je ocuvanje zdravlja i života prece, i zato što abdest ima zamjenu, a život nema.

 

Namaz u Islamu
<< 10/2007 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Sadrzaj

MOJI FAVORITI
ensarijka
Moj put
Hikaje- mudrosti
U Ime Allaha,Milostivog,Samilosnog!
JEDNOĆA STVORITELJA
tesnimskovrelo
SREBRENI LJILJAN
Dunyaluk
Alejhisselam
Muslimanka
Budi optimista pa cak i ako se nalazis usred oluje
Zikrullah
UZMI MED I NE RAZBIJ KOSNICU
Lijepe DOVE
ZNAKOVI NA PUTU
SNAGOM VJERE DO SAVRŠENSTVA DUŠE
Pomno promatraj kako Sunce Istine sve naviše ide
Proud Muslimah
Children of islam
Ne tuguj
Hudur - prisutnost srca, svjesnost Allaha dž.š.
Mozes biti najsretnija zena
Islamski odgoj
www.web-islam.forumotion.com
Islam Downloads
Muslim woman
Kur'anske mu'džize (čuda)
Sva zahvala pripada Allahu Uzvišenom
više...

BROJAČ POSJETA
621755

Powered by Blogger.ba