Namaz u Islamu

Esselamu alejkum ve rahmetulahi ve berekatuhu

27.10.2007.

Sunneti

SABAHSKI SUNNETI

U hadisu kojeg prenosi Ummu-Habiba, radijallahu anhu, dokaz je da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, redovno klanjao dva rekata prije sabaha. Prenosi se od Aiše, radijallahu anhu, da je rekla: ”Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao je dva kratka rekata između ezana i ikameta prije sabahnamaza.” Od Ebu-Hurejre, radijallahu anhu, se prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, na sabahskom sunnetu ucio sure El-Kafirun i suru El-Ihlas.

PODNEVSKI SUNNETI

U pouzdanim hadisima se navodi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, od podnevskih sunneta klanjao:
· dva rekata prije podne-namaza i dva poslije;
· cetiri prije i dva poslije;
· cetiri prije i cetiri poslije.

Najbolji je drugi nacin, tj. cetiri rekata prije i dva poslije, klanjajuci dva po dva rekata, jer je to bliže dokazima. A mogu se klanjati cetiri rekata i sa jednim selamom.

Osnova je da se podnevski sunneti sastoje od šest rekata koji ulaze u dvanaest pritvrđenih sunneta u toku dana i noci, za koje je obecana velika nagrada. U hadisima su spomenuta još dva nacina koja su isto tako od Sunneta Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

IKINDIJSKI SUNNET

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je ponekad klanjao dva rekata prije ikindijskog farz - namaza. Alija, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao cetiri rekata prije ikindije. Ibn-Omer, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Allah se smilovao osobi koja prije ikindije klanja cetiri rekata.”

Ova cetiri rekata se klanjaju po dva sa dva selama zbog hadisa Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: „Namaz po noci i danu je od po dva rekata.“

Ovi sunneti su nepritvrđeni, tj. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ih je ponekad izostavljao za razliku od sabahskih i podnevskih sunneta koje je redovno klanjao.

AKŠAMSKI SUNNETI PRIJE FARZA

Abdullah el-Muzeni, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Klanjajte prije akšama dva rekata. To je dva puta ponovio, a treci put je kazao ‘onaj ko hoce’.”

AKŠAMSKI SUNNETI POSLIJE FARZA

Ummu-Habiba, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Ko u toku dana i noci klanja dvanaest (dobrovoljnih) rekata, sagradit ce mu se kuca u Džennetu.” To su cetiri rekata prije podne, dva poslije, dva poslije akšama, dva poslije jacije i dva prije sabah-namaza.

Aiša, radijallahu anhu, kaže: ”Klanjao bi Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, akšam-namaz, a kada bi se vratio kuci klanjao bi još dva rekata.”

JACIJSKI SUNNET PRIJE FARZA

Od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, nije preneseno da je klanjao sunnete prije jacije - namaza, (iz jedne predaje Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, se može zakljuciti da prije jacijskog farza ima namaz. Od Ibn-Mugaffela, radijallahu anhu, se prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Između svakog ezana i ikameta ima namaz,” i to je ponovio tri puta, a potom rekao: ”... onome ko želi da klanja.”

JACIJSKI SUNNET POSLIJE FARZA

Prethodno smo spomenuli hadis od Ummu-Habibe, radijallahu anhu, koja prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Ko u toku dana i noci klanja dvanaest rekata, sagradit ce mu se kuca u Džennetu. ... dva poslije jacije...”

 

Namaz u Islamu
<< 10/2007 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Sadrzaj

MOJI FAVORITI
ensarijka
Moj put
Hikaje- mudrosti
U Ime Allaha,Milostivog,Samilosnog!
JEDNOĆA STVORITELJA
tesnimskovrelo
SREBRENI LJILJAN
Dunyaluk
Alejhisselam
Muslimanka
Budi optimista pa cak i ako se nalazis usred oluje
Zikrullah
UZMI MED I NE RAZBIJ KOSNICU
Lijepe DOVE
ZNAKOVI NA PUTU
SNAGOM VJERE DO SAVRŠENSTVA DUŠE
Pomno promatraj kako Sunce Istine sve naviše ide
Proud Muslimah
Children of islam
Ne tuguj
Hudur - prisutnost srca, svjesnost Allaha dž.š.
Mozes biti najsretnija zena
Islamski odgoj
www.web-islam.forumotion.com
Islam Downloads
Muslim woman
Kur'anske mu'džize (čuda)
Sva zahvala pripada Allahu Uzvišenom
više...

BROJAČ POSJETA
621750

Powered by Blogger.ba